بافناوری نانو محقق شد؛ تولید ماست فراسودمند با طعم زیتون توسط محققان کشور

خط رند ۹۱۲: پژوهشگران کشور با بهره گیری از فناوری نانوریزپوشانی، موفق به غنی سازی ماست شدند. در این پژوهش ترکیبات مفید برگ درخت زیتون به ماست اضافه شده است.

به گزارش خط رند ۹۱۲ به نقل از ستاد توسعه فناوری نانو، امروزه با عنایت به کیفیت مواد غذایی و افزایش آگاهی مردم در استفاده از مواد غذایی سالم و ارزش غذایی بالا، تقاضا برای تولید محصولات غذایی به صورت قابل ملاحظه ای تغییر یافته است.
مصرف کنندگان به غذاهایی تمایل دارند که علاوه بر رفع نیاز گرسنگی و تأمین مواد مغذی و ضروری بدن، سبب پیشگیری از بیماری ها و بهبود وضعیت سلامت جسمی و ذهنی آنها شوند. در این راستا غنی سازی مواد غذایی و تولید غذاهای فراسودمند نقش بسیار مهمی را ایفا می کند.
دکتر سید مهدی جعفری، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، از ضایعات گیاهان بعنوان موادی بی مصرف و گاهی مضر برای محیط زیست یاد کرد و اظهار داشت: محصولات جانبی گیاهان خوراکی همچون برگ درخت زیتون از دیرباز بعنوان موادی بی مصرف شناخته شده اند، اما این محصولات گاهی حاوی ترکیبات مفیدی هستند که می توان آنها را استخراج و استفاده نمود.
وی اضافه کرد: در طرح حاضر ما با نانوانکپسوله کردن ترکیبات مفید موجود در برگ درخت زیتون به منظور غنی سازی و افزایش ارزش غذایی ماست بهره برده ایم.
جعفری افزود: استفاده از مواد ارزان قیمت بعنوان ماده اولیه جهت استخراج ترکیبات فنولی دارای خاصیت ضد سرطانی سبب شده تا محصول نهایی، یعنی ماست غنی سازی شده، تفاوت قیمت چندانی با ماست معمولی نداشته باشد.
وی تصریح کرد: برخی ترکیبات مفید موجود در گیاهان ترکیبات خوش طعمی نیستند و اضافه شدن آنها به مواد غذایی جهت غنی سازی باعث کاهش کیفیت محصولات غذایی می گردد. اما فناوری نانوریزپوشانی با قرار دادن این ترکیبات در کپسول های نانویی، سبب می گردد که طعم نامناسب این ترکیبات حس نشود.
این محقق خاطرنشان کرد: در طرح حاضر از نانولیپوزوم ها بعنوان کپسول های حاوی ترکیبات فنولی استفاده شده است. بدین منظور ابتدا نانوذرات لیپوزومی سنتز و خواص آنها همچون اندازه ذرات، پایداری و بار سطحی مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس ترکیبات فنولی استخراج شده از برگ درخت زیتون درون نانوحامل های لیپوزومی بارگذاری و وارد ماست شده اند.
وی اظهار داشت: در نهایت نمونه های ماست غنی سازی شده به لحاظ فعالیت آنتی اکسیدانی، رنگ، اسیدیته و طعم بررسی شدند. نتایج از آن حکایت می کند که اندازه ی نانوذرات سنتز شده بین ۲۵ تا ۱۵۸ نانومتر متغیر است. همینطور بازدهی انکپسولاسیون ۷۰.۷ تا ۸۸.۲ درصد گزارش شده است.
این تحقیقات حاصل تلاش های دکتر سید مهدی جعفری- عضو هیئت علمی، امیدرضا حسینی- دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد و ایمان کاتوزیان- دانشجوی مقطع دکتری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان است.
نتایج این کار در مجله Journal of Agricultural and Food Chemistry وابسته به انجمن شیمی آمریکا با ضریب تأثیر ۳.۴۱۲ (جلد ۶۶، سال ۲۰۱۸، صفحات ۹۲۳۱ تا ۹۲۴۰) انتشار یافته است.