بورس هم استارتاپ ها را راه نمی دهد…. ارزش گذاری های غیر واقعی جان استارتاپ ها را گرفت

خط رند ۹۱۲ ارزش گذاری های غیر واقعی جان استارتاپ ها را گرفت
به گزارش خط رند ۹۱۲ به نقل از ایسنا، ارزش گذاری های غیر واقعی که در سال های اخیر توسط سهام داران بعضی از استارتاپ ها صورت گرفت در این روزها بلای جان اکوسیستم استارتاپی شده و سبب شده نه سرمایه گذاران حرفه ای به آنها اطمینان کنند و نه در بورس جایی برای آنها باشد؛ به صورتی که مدیر عامل شرکت بورس باز در نشست خبری اخیر خود رسماً اعلام نمود که استارتاپ ها به علت ریسک زیادی که دارند در بورس پذیرفته نخواهند شد.
در سال های اخیر تعدادی استارتاپ خویش را خارج از مکانیزمی شفاف با روش های غیرمعمول ارزش گذاری کردند و مدعی شدند که قیمت سهام شان در مدت کوتاهی رشدی فضایی داشته است. سهام داران عمده آنها مدعی بودند که ارزش استارتاپ شان به یک میلیارد دلار رسیده اما مدت زمان زیادی نگذشت که صحبت از معاملات صوری شد و حتی مهدی الیاسی – معاون سیاست گذاری و ارزیابی راهبردی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری – به ارزش گذاری غیر واقعی استارتاپ ها اشاره نمود و اظهار داشت که “بعضی گنجشک را رنگ می کنند و جای قناری می فروشند”.
این موضوعات سبب شد حتی نگاه سرمایه گذاران ریسک پذیر نسبت به استارتاپ ها و ارزش گذاری های آنها با بدبینی همراه باشد و در نتیجه تزریق نقدینگی به این شرکت های نوپا با مشکلات زیادی روبرو شود و دامن کل اکوسیستم استارتاپی را بگیرد. حتی بعضی از مجموعه ها در این دوران ادغام و در نهایت ورشکست شدند.
در این میان برخی از آن استارتاپ هایی که خویش را به اصطلاح “یونی کرن” می نامیدند، نگران از وضع موجود به دلیل نبود منابع مالی، در خواست پذیرش خویش را به بورس دادند اما جدا از اینکه شرایط اولیه ورود به بورس را نداشتند، ارزش گذاری غیر واقعی شان این دفعه دامن خودشان را گرفت؛ به صورتی که شاپور محمدی – رئیس سازمان بورس- درباره این ارزش گذاری ها رسماً اعلام نمود که این ارزش گذاری ها به هیچ وجه قابل قبول و معلوم نیست که این استارتاپ ها این اعداد و ارقام را از کجا آورده اند؟!
اما اینکه ارزش گذاری استارتاپ ها مورد قبول سازمان بورس نیست یک بحث است و اینکه سازمان برای ترمیم اعتماد از دست رفته سرمایه گذاران چه می کند، بحث دیگری است. سوال خیلی از افراد در چنین شرایطی این است که چرا مسئولان مربوطه با این گونه سوداگری ها برخورد قانونی نمی کنند، چراکه عدم برخورد قانونی با چنین اقداماتی سبب شده این معاملات و ارزش گذاری های صوری در فضای اکوسیستم استارتاپی اپیدمی شود.
جعفر جمالی – معاون حقوقی سازمان بورس و اوراق بهادار – سابقا در پاسخ به اینکه آیا اگر شرکتی پیش از ورود به بازار سرمایه با هدف افزایش ارزش شرکت معاملات صوری انجام دهد و بگوید قسمتی از سهامش را سرمایه گذار خارجی خریداری نموده است و سپس در خواست پذیرش به بورس یا فرابورس دهد و در حین بررسی برای پذیرش یا پس از پذیرش ثابت شود معاملات و سرمایه گذار خارجی صوری بوده، آیا قانون آن شرکت را مجرم می شناسد؟ اظهار داشت: از لحاظ قانون اوراق بهادار سال ۱۳۸۴ و قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید، هر گونه نمایش اطلاعات خلاف واقع یا عدم نمایش اطلاعات به سازمان بورس جرم است.
در این روزها عدم اعتماد سرمایه گذاران به استارتاپ ها سبب شده برخی از استارتاپ ها جمع یا ادغام شوند. خیلی از کارشناسان معتقدند این ادغام ها در کنار نبود سرمایه گذاری در آنها به مدلول ورشکستگی این کسب و کارهاست و نتیجه ارزش گذاری های غیر واقعی این شد که آن کسب و کارها نه تنها خلق مزیت نکردند، بلکه اعتماد سرمایه گذاران را هم خدشه دار کردند و مانع تزریق پول به ایده های نو شدند.
در این فضا بسیاری معتقدند که با افرادی که با ارزش گذاری های غیر واقعی سبب شدند بازار نسبت به یک صنعت نو بدبین شود باید برخورد قانونی صورت گیرد تا شاید اعتماد از دست رفته سرمایه گذاران بازگردد.