عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی تشریح کرد؛ مزایای کشت محصولات تراریخته، بهبود ارزش غذایی در بعضی محصولات

خط رند ۹۱۲: عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به مزایای کشت محصولات تراریخته اظهار داشت: بهبود ارزش غذایی در بعضی محصولات تراریخته باعث مقابله با برخی بیماری ها می گردد.
به گزارش خط رند ۹۱۲ به نقل از مرکز اطلاعات بیوتکنولوژی ایران، مطهره محسن پور با اشاره به اینکه مهندسی ژنتیک یکی از راهکارهایی است که به تولید غذای سالم و کافی و دست یابی به امنیت غذایی کمک می نماید، اظهار داشت: در سال ۲۰۵۰ جمعیت جهان به ۹ میلیارد نفر می رسد و پیش بینی شده تغییرات اقلیمی تا ۲۵ درصد از محصولات کشاورزی را از بین ببرد. وی با اشاره به اینکه ما در ایران و سایر کشورهای جهان شاهد مصرف بیش از حد آب هستیم و حتی آمارهای رسمی هم نشان داده است با توجه خشکسالی موجود، به صورت قطع در آینده با کمبود بیشتر در ارتباط با زمین های کشاورزی مواجه خواهیم شد، اضافه کرد: در جدیدترین گزارش ناسا آمده که کشور ایران کمتر از نصف میانگین بارندگی را دارد و تغییر در اقلیم خیلی زودتر از متوسط جهانی در ایران شروع شده است. محسن پور افزود: پیش بینی ها نشان داده است جنگل ها درختزار می شود، درختزارها بوته زار می شوند و بوته زارها بیابان می شوند. به خصوص بیان شده است خاورمیانه بیشتر از سایر مناطق در دنیا تحت تاثیر تغییر اقلیم است و نکته حایز اهمیت این است که این خشکسالی روی امنیت غذایی اثر می گذارد. وی یکی از راهکارهایی که برای مقابله با امنیت غذایی دنبال می شود، توسعه محصولات مقاوم به خشکی است، اضافه کرد: کشت ذرت تراریخته مقاوم به خشکی چند سالی است در آمریکا شروع شده است. سطح زیرکشت این ذرت در مدت کوتاهی افزایش یافته و از ۵۰ هزار هکتار در سال ۲۰۱۳ با گذشت تنها سه سال در سال ۲۰۱۶ میلادی در ۱۲۳ استان سطح زیر کشتی بیش از ۱٫۷ میلیون هکتار را به خود اختصاص داد. عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی با اشاره به اینکه این ذرت می تواند در شرایط تنش خشکی، با کاهش تبخیر آب از گیاه تا ۱۷۵ درصد، نیاز ذرت به آب را کم کند، توضیح داد: هم اکنون کشورهای دنیا و غول های کشاورزی مانند برزیل و آمریکا، روی محصولات مقاوم به خشکی سرمایه گذاری زیادی کرده اند. وی با اشاره به اینکه یکی از روش های توسعه چنین محصولاتی، انتقال ژن مقاومت به خشکی و روش دیگر ویرایش ژن است، اظهار داشت: از جانب دیگر در جهت امنیت غذایی، تولید محصولات تراریخته به کاهش مصرف سموم کمک کرده و عملکرد کشاورزی را در استفاده از سموم بهینه می کند. محسن پور اضافه کرد: محصولات تراریخته توانسته اند ۳۷ درصد از مصرف سموم را کاهش دهند. به نحوی که مصرف ماده موثره سم ها پس از تولید محصولات تراریخته کمتر شده و بیش از ۵۵۰ میلیون کیلوگرم کاهش مصرف سموم را شاهدیم. وی با اشاره به اینکه بهبود خواص تغذیه ای از اهداف دیگر گیاهان تراریخته است، افزود: برای مثال برنج طلایی و افزایش ویتامین آ در برنج و افزایش اسید چرب و آمینه در خوراک دام، در این راستا به کار گرفته شده است. به نحوی که گفته می گردد برنج طلایی می تواند از مرگ ۲۵۰ هزار کودک در سال جلوگیری کند. از جانب دیگر بهبود ارزش غذایی در بعضی محصولات تراریخته باعث مقابله با بیماری هایی همچون سرطان و بیماری های قلبی می گردد. عضو هیات علمی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی افزود: نسبت اسید چرب امگا ۳ و ۶ خیلی مهم می باشد که اگر این نسبت مناسب نباشد، می تواند سبب مشکل و بیماری شود. اما با فناوری تراریخته روغن های مطلوب مانند امگا ۳ در کلزا تولید می گردد که یک هکتار این کلزا معادل ۱۰ هزار کیلوگرم ماهی است. وی مزیت دیگر کشت محصولات تراریخته را کاهش انتشار دی اکسید کربن عنوان نمود و اظهار داشت: ایران کشور یکی مانده به آخر در فهرست تغییر در فرایندهای تولید کربن است و باید رویکردهای خویش را تغییر دهد. محسن پور اضافه کرد: برخی مطالعات نشان داده کشت برخی محصولات تراریخته یکنواختی در کشاورزی را کاهش داده است. در سال ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۰ میلادی محصولات تراریخته بررسی شده و مشخص شد ۲۸ درصد یکنواختی پنبه در ایالات متحده کاهش یافته یعنی تنوع آن زیادتر شده است.