توسط محققان کشور صورت گرفت؛ تولید نانو موادی برای تولید خاصیت ضدآبی و خوردگی در محصولات

به گزارش خط رند ۹۱۲ محققان کشور موفق به تولید نانوسیلیکای آبگریز شدند که در صنایع مختلف مانند تولید پوشش های سوپرهیدروفوب و کاربردی در صنعت رنگ و پوشش به کار می آید.

به گزارش خط رند ۹۱۲ به نقل از مهر، مسئله خوردگی یکی از اشکالات مطرح صنایع در سطح جهانی است. بر مبنای برآوردها در دنیا ۰.۸ درصد تا ۵ درصد از تولید ناخالص ملی (GNP) صرف هزینه های خوردگی می شود. تخمین های انجام شده در کشور نشان داده است که در ایران این عدد در حدود ۳ درصد است.
به طور نمونه ۴.۵ درصد از درآمد نفت صرف هزینه های خوردگی بوجود آمده در این صنعت می شود. یکی از راهکارهای پیشگیری از خوردگی استفاده از پوشش ها و رنگ های ضدخوردگی است.
استفاده از نانوسیلیکای آبگریز در رنگ های ضدخوردگی سبب می شود نفوذ آب و محلول های خورنده از راه پوشش به حداقل خود رسیده و دوام پوشش تا حد زیادی بهبود یابد. الان تولیدکنندگان رنگ های ضدخوردگی در ایران محصول نانوسیلیکای آبگریز را به صورت وارداتی تهیه می کنند که با وجود مسائل تحریم و تامین دلار معمولا گرفتار مشکلات عمده ای در تهیه آن می شوند.
علاوه بر آن، پوشش های آسان تمیزشونده امروزه مورد توجه صنعت قرار گرفته و هزینه های شستشو و مصرف آب را به صورت قابل توجهی کاهش داده است.
نانو ذرات هیدروفوب یا آبگریز از اصلی ترین مواد تشکیل دهنده پوشش های آسان تمیزشونده هستند. در همین راستا محققان کشور موفق شدند مواد اولیه پوشش های آبگریز را به تولید برسانند.
ایجاد دانش فنی تولید نانوذرات سیلیکای هیدروفوب سبب عدم وابستگی کشور به تامین این ماده و امکان تولید محصولات پایین دستی این ماده می گردد. علاوه بر آن، دانش فنی تولید شده می تواند به تولید انواع سیلیکاهای اصلاح شده توسعه یابد.
«قیمت کاملا رقابتی در مقایسه با محصولات مشابه»، «امکان تولید گریدهای مختلف با خاصیت ضدآبی متفاوت»، «تنوع بازار هدف»، «سرعت رشد بازار قابل توجه»، «اقتصادی بودن تولید حتی در مقیاس پایین» از مزایای محصول هستند.
محصول نهایی این طرح می تواند بر مبنای نوع نانوسیلیکای پایه مورد استفاده ناشی از فاز گاز (fume) یا رسوبی (precipitate) و همینطور نوع و میزان ماده اصلاح کننده در گریدهای مختلف تولید شود. دراین محصول گروه های هیدروکسیل سطحی نانوسیلیکا با گروه های غیرفعال الکیدی جایگزین شده و به همین علت خاصیت آبگریزی بالایی دارد. بعنوان نماد آبگریزی میزان خیس شوندگی این پودر با متانول بر مبنای روش استاندارد تعریف شده برابر با ۵۵ تا ۶۰ درصد است.
کاربردی در صنعت رنگ و پوشش
از نانوسیلیکای آبگریز در تولید رنگ های صنعتی و به خصوص پوشش های مورد استفاده در محیط های خورنده، استفاده می شود. استفاده از این مواد در پوشش سبب می شود مقاومت پوشش به نفوذ به آب افزایش یافته و نسبت مقاومت به خوردگی رنگ افزایش یابد.
تولید پوشش های سوپرهیدروفوب
جهت تولید پوشش های آبگریزکننده سطوح معمولا در کنار عامل ضدآب کننده آلی لازم است تا نانوذرات آبگریز بعنوان افزایش خاصیت آبگریزی مورد استفاده قرار گیرند. نانوسیلیکای آبگریز با خاصیت آبگریزی بالا می تواند گزینه مناسبی برای این کاربرد باشد.
استفاده در تولید فرمول های بتن آبگریز
در محیط های با رطوبت خیلی بالا و همینطور سازه های ساختمانی که در معرض وزش باد و طوفان های شاید هستند، جهت پیشگیری از نفوذ آب لازم است تا از عوامل ضدآب کننده استفاده گردد. عواملی مانند اسیدهای چرب که به صورت معمول مورد استفاده قرار می گیرند. معمولا عمر کوتاهی داشته و بعد از گذشت مدت مشخص خاصیت ضدآب خویش را از دست می دهند اما سیلیکای آبگریز به دلیل واکنش شیمیایی با بستر، خاصیت ضد آب خویش را به صورت دائم حفظ می نماید.
این طرح توسط حمیده کلاهدوزان انجام گرفته است. هم اکنون تولید این محصول بر مبنای استانداردها و مجوزها نهایی شده و تاییدیه نانو مقیاس از ستاد توسعه فناوری نانو و تاییدیه مشتری در صنایع مختلف را دریافت کرده است.