تولید پروتئین نانوساختار مقاوم در دمای بالا

خط رند ۹۱۲: پژوهشگران در حال ساخت پروتئین مصنوعی هستند که در دمای بالا مقاوم بوده و از بین نمی رود.
به گزارش خط رند ۹۱۲ به نقل از معاونت علمی و فناوری، پژوهشگران پروتئین مصنوعی ساختند که می تواند در دماهای بالا دوام داشته باشد و ساختار طبیعی خودرا حفظ کند. پروتئین ها در اثر حرارت پخته می شوند و ساختار طبیعی خودرا از دست می دهند مثال بارز این اتفاق، حرارت دادن تخم مرغ و طبخ آن است. بنابراین، محدودیت های زیادی جهت استفاده از پروتئین ها در پروژه هایی است که حرارت بالایی در آنها وجود دارد. با این وجود دانشمندان انتظارات زیادی جهت استفاده از پروتئین ها در فناوری نانو و زیست شناسی مصنوعی دارند. برای حل این مشکل، پژوهشگران دانشگاه شینشو با همکاری محققانی از دانشگاه پرینستون مبادرت به ساخت پروتئین های مصنوعی با دوام بالا کرده اند. آنها واحد سازنده نانویی به نام Super WA۲۰ را ساخته اند که در واقع نوعی ستون نانومقیاس است. این پروتئین Super WA۲۰ بسیار پایدارتر از نسل قبل پروتئین WA۲۰ است بطوریکه در نسل قبلی، پروتئین در دمای ۷۵ درجه طبخ می شد اما این پروتئین Super WA۲۰ می تواند تا ۱۰۰ درجه سانتیگراد را تحمل کند. نتایج یافته های پژوهشگران نشان میدهد که نقطه دمایی طبخ این پروتئین ۱۲۲ درجه سانتیگراد است. آنها با استفاده از روش بلورشناسی اشعه ایکس موفق به ترسیم ساختار سه بعدی این پروتئین شدند. پژوهشگران انتظار دارند تا این نانوبلوک های پروتئینی در آینده نزدیک در فناوری نانو و زیست شناسی مصنوعی به کار روند. پروتئین ها و خودآرایی پروتئینی عملکرد زیادی در بدن انسان دارند و همانند یک نانوماشین عمل می کنند و در نهایت بعنوان یک عنصر اصلی در پدیده های پیچیده زندگی دخالت دارند. طراحی پروتئین های مصنوعی با عملکرد مورد نظر در بخش دارویی و واکنش های شیمیایی یکی از اهداف دانشمندان است. نتایج این پروژه در چارچوب مقاله ای با عنوان Hyperstable De Novo Protein with a Dimeric Bisecting Topology در نشریه ACS Synthetic Biology به چاپ رسیده است.

منبع: